Menü

Onbeşbin Akbanklı Tek Yürek Oldu,“Kalıcı Liderlik” Hedefine Odaklandı

7 Şubat’ta yapılan basın toplantısında dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türk bankacılık sektörü ve Akbank hakkında bilgi vererek bankanın 2012 yılı ve sonrasındaki beklenti ve hedeflerini paylaştı.

Önceliğim 15.000 Akbank çalışanıyla bir araya gelmek oldu

Akbank’ın kurumsal yapısı, yüksek sermayesi, şeffaf ve kaliteli bilançosu, güçlü teknolojik altyapısı, yurt çapında yaygın dağıtım ağı ile birlikte en önemli varlığının Akbank çalışanları olduğunu söyleyen Binbaşgil, “2000’li yıllarda gerçekleştirdiğimiz Değişim Programı Harvard Üniversitesi’nde Vaka Çalışması olmuştu. Amacımız önümüzdeki dönemde Akbank’ta yine tüm dünyaya örnek bir başarı hikâyesi yaratmaktır” dedi. Göreve geldiğinin birinci ayı dolmadan önceliği 15.000 Akbank çalışanı ile bir araya gelmeye verdiğini vurgulayan Binbaşgil “Biz 15.000 Akbanklı tek yürek olduk, ülkemizin geleceğine inanıyoruz. Liderliğimiz önemli ancak başarımızın devamı ve kalıcılığı daha da önemli. Bu nedenle tüm Akbanklılar olarak önümüzdeki yeni dönemde ‘Kalıcı Liderliğe’ odaklandık. Karlılık içinde büyümemizi sürdüreceğiz.” dedi. 

Akbank Türkiye’nin En Değerli Banka Markası

Akbank’ın Brand Finance tarafından hazırlanan "Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası - 2012" sıralamasında “Türkiye’nin En Değerli Banka Markası” olduğunu vurgulayan Binbaşgil “Markası bir şirketin sahip olduğu en önemli varlıklardan biridir. Değerli bir marka şirketin rekabet gücünü artırır, müşteri tercihi ve bağlılığı yaratır ve kuruma rekabet avantajı sağlar. Biz de bu gücümüzü Türkiye’nin arzuladığı atılımları daha hızlı gerçekleştirmesi için kullanacağız.” dedi.

Türkiye ayrışıyor

Global ekonomideki problemlerin çözümünün biraz daha zaman alacağına dikkat çeken Binbaşgil, “Türkiye için beklenen büyüme oranları gelişmiş ülkelerin epey üzerinde. Bizim beklentimiz yaklaşık yüzde 4 büyüme. Mali disipline sahip, sürdürülebilir büyüme performansı gösteren Türk ekonomisi gelişmiş ülkelerden pozitif yönde ayrışıyor.“ dedi.Binbaşgil, “Türk bankacılık sektörü pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki eşdeğerlerine kıyasla çok daha yüksek sermaye yeterlilik rasyosuna sahip. Sektörde özel bankaların sermaye yeterlilik oranı yüzde 15,4. Aynı şekilde kredi portföyü sağlıklı bir yapıda. Takipteki alacaklar rasyosu yüzde 2.8. Sektörde likidite problemi bulunmuyor. Türk bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı yüzde 97 ve birçok Avrupa Birliği ülkesine kıyasla çok daha düşük seviyede. Sektörümüz sağlıklı büyümesini sürdürüyor.” dedi.

Bankacılık sektörünün şekillenmesinde 5 trend etkili olacak

Akbank’ın başarılarını sürdürebilmesi için trendleri iyi okumak ve faaliyetlerini bu paralelde doğru yönlendirmek zorunda olduğunu kaydeden Binbaşgil, “Bizim 2012 ve sonrasıyla ilgili öngördüğümüz 5 temel trend var. Önümüzdeki dönem için faaliyetlerimizi bu trendleri de dikkate alarak şekillendirdik.” dedi.

Türkiye’de bankacılık hizmet gereksinimi artacak

Türk bankacılık sektörünün hızlı büyümesine rağmen, büyüklükler itibari ile Türkiye’nin potansiyelinin hala gerisinde bulunduğunun altını çizen Binbaşgil, “Ülkemizde 6 milyon hane halkı hala bankacılık faaliyetlerinden yararlanamıyor. 2012-2015 arasında ülkemizde bankalı nüfusta yaklaşık 5 milyon seviyesinde bir artış bekliyoruz. Bu istatistikler Türk bankacılık sektörünün yüksek büyüme potansiyelini açıkça ortaya koyuyor. Akbank da Türkiye’nin büyümesine paralel yatırımlarına devam edecek. Bu sene 70 yeni şube açacağız. 1,000’in üzerinde yeni arkadaşımız Akbank’a katılacak. Türkiye’nin 2. Büyük ATM ağı Akbank’da olmasına rağmen ATM yatırımlarımız devam edecek. Bu sene 120 milyon dolarlık teknoloji yatırımı planlıyoruz.“ dedi.

KOBİ’ler, ekonomik büyümenin en temel kaynağını oluşturacak

Binbaşgil, KOBİ’lerin Türk ekonomisinin büyümesi için stratejik bir öneme sahip olduğunu ve büyümenin en temel kaynağını oluşturduğunu ifade etti. Binbaşgil sürdürülebilir büyüme için KOBİ’lerin verimliliğini ve yarattıkları katma değeri artıracak yatırımların teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “KOBİ’lerin yatırımlarını artırmaları, faaliyetlerini genişletmeleri, uluslararası pazarlarda etkinliklerini artırmaları için finansman desteğimizi sürdürüyoruz. 2012 yılında KOBİ kredilerinde yüzde 20’nin üzerinde büyüme hedefliyoruz. Ancak Türkiye’nin rekabet gücünün önemli bir bileşeni olan KOBİ’lere desteğimiz finansal çözümlerin ötesinde. Türkiye genelinde 1000’e yakın şubemiz ve 1000’in üzerinde KOBİ uzmanı müşteri temsilcimizle tüm ihtiyaçlarına çözümler getiriyoruz.” dedi.

Tasarruf daha da önem kazanacak

Özellikle Euro Bölgesi‘ndeki devletlerin ve Avrupa’daki bankaların 2012’nin ilk çeyreğinde yüklü borç itfaları bulunduğuna dikkat çeken Binbaşgil, ” Dünyada likidite sorununun öne çıktığı bu ortamda tasarruflar daha da önem kazanıyor.” dedi. Binbaşgil, “Tasarruf açığının ve Türkiye’nin yumuşak karnı olan cari açığın azaltılmasında, orta sınıfın genişlemesi ve tasarrufların artırılması kritik önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde ülkemizde orta sınıfın giderek güçleneceğini ve milli gelire katkısının yükseleceğini öngörüyoruz.’’ dedi. Binbaşgil, Akbank’ın başarılı fonlama performansını devam ettirdiğini belirterek; “Türkiye genelinde yaygın şube ağımız ile sağlam bir mevduat tabanına sahibiz. Ayrıca uzman MİY kadromuz ve diğer kanallarımızla müşterilerimize farklı finansal ürünler de sunuyoruz. Ana para korumalı fonlar, birikimli mevduat, tahvil ve bonolar müşterilerimizi ve yatırımcıları tasarrufa teşvik eden ürünlerimiz arasında. Önümüzdeki dönemde de tasarrufu ve yatırımları teşvik ederek fark yaratmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Değişen tüketici profili ve beklentiler

Binbaşgil, “SoLoMo” olarak tanımlanan yeni nesil tüketicilerin farklı beklentilere sahip olduğunu ifade ederek bu beklentilere en iyi şekilde cevap verebilecek bankaların rekabette öne çıkacağını belirtti. Binbaşgil sözlerini şöyle sürdürdü:“Sosyal, lokal ve mobil olmak yeni nesil tüketicilerin en belirgin özellikleri. Akbank’ın kalıcı liderlik yolunda müşterilerin talebi olan “SoLoMo” kültürüne ayak uydurması, hatta buna öncülük etmesi gerekir. Şube ve ATM gibi geleneksel kanalların yanısıra yeni nesil dağıtım kanalları önceliklerimiz arasında olacak. 2012 yılında da, değişen ve çeşitlenen müşteri taleplerini karşılayabilmek ve onlara daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla mobil teknolojiye yatırım yapmaya, müşterilerimize yeni ürün ve hizmetler sunarak onların olduğu her yerde olmaya devam edeceğiz. ”

Topluma ve çevreye duyarlı kurumlar öne çıkacak

Tüketicilerin topluma duyarlılıkla ilgili beklentilerinin arttığına işaret eden Binbaşgil, “Sürdürülebilirlik anlayışı bizim iş yapış biçimimizin temel bir parçası ve Akbank’lının DNA’sıdır. Gönüllülük, gençlik/eğitim, girişimcilik, çevre ve kültür/sanat alanlarındaki KSS projelerimizle topluma katkımız sürecek.” dedi.

Son Haberler Tümü

30 Ocak 2025
2024 yılında Akbank’tan Türk ekonomisine 1 trilyon 728 milyar TL kredi desteği
12 Aralık 2024
Akbank MSCI Sürdürülebilirlik Notunu A’ya Yükseltti
02 Aralık 2024
Akbank’tan Gençlere Özel Bir Deneyim: Refik Anadol’un Yapay Zeka Eseri Öğrencilerle Buluşuyor